Transformatorstation Reedijk

Transformatorstation ‘Reedijk’

een project van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met de Gemeente Terneuzen.

Dit transformatorhuisje is één van de eerste stations uit 1923, ontworpen door architect A. A. Kok uit Bussum. Kok was eveneens de architect van de elektriciteitscentrale in de voormalige gemeente Westdorpe (Stroodorpe). De P.Z.E.M. kocht deze bouwgrond aan in 1922 en liet dit gebouwtje hier neerzetten voor de elektriciteitsvoorziening in Westdorpe. Dit station is een bijzonder bouwwerk door zijn speciale vormgeving in art déco stijl. Het is het laatste van deze soort dat nog over is. Het rechtergedeelte was de middenspannings- en het linker de laagspanningsruimte.
Deze ruimten zijn binnen gescheiden door een muurtje. De verdeling is aan de buitenkant te herkennen aan de twee deuren met elk een apart slot. Door een ondergrondse kabel kwam de elektriciteit in het station. In dit transformatorstation werd de spanning van 10.000 volt getransformeerd naar 380 / 220 V. Via laagspanningskabels gaat de energie vervolgens naar de verbruikers.
Door het in gebruik nemen van een nieuw station in het bejaardentehuis in 1963, kwam dit station te vervallen. Het gebouwtje werd verkocht aan de toenmalige gemeente Westdorpe. Daarna is het tijdelijk in gebruik geweest als opslagplaats. In 2005 is het door de gemeente Terneuzen in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Zeeland hersteld.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.