Wandel- en fietstocht Westdorpe – Oostakker – Westdorpe

De 5e Oostakker – tocht 5 juni 2011

55 km lange Nachtvoet- en fietstocht

Westdorpe – Oostakker – Westdorpe

 

Danken in Oostakker – Lourdes 2011 – ieder is welkom!

Zoals al meer dan 100 jaar zullen er ook dit jaar weer velen het Vlaamse Lourdes, het Heiligdom bezoeken en ook wij vanuit Westdorpe, willen met vele mensen van de Elisabeth parochie, mensen uit geheel Zeeuws Vlaanderen en daar buiten Oostakker-Lourdes bezoek, ik het jaar met als thema:

Ik en de Vader…

Vorig jaar begon in Oostakker een driejarige cyclus rond het gebed. In 2010 stond het kruisteken centraal. Volgend jaar richt men zich op het Weesgegroet. Nu, in 2011, gaat al aandacht naar het gebed dat Jezus ons leerde: het Onze Vader. De drie elementen samen vormen het Rozenkransgebed zoals Bernadette en Maria het dikwijls samen gebeden hebben aan de grot van Massabielle.

Toen Bernadette op donderdag 18 februari 1858 onverwacht een ontmoeting had met Maria greep ze spontaan naar haar Rozenkrans. Diezelfde avond bad Bernadette opnieuw de Rozenkrans. Ze deed dat samen met haar familie trouwens elke avond in het flauwe licht van het Cachot. Toch was het Rozenkransgebed die donderdagavond anders dan voorheen. Bernadette noteerde zelf in haar persoonlijke notities hoe ze die donderdagavond moest wenen bij het bidden van de Rozenkrans. Ze dacht terug aan haar gebed van die ochtend aan de grot. Het Rozenkransgebed was niet langer een afdreunen van vreemde woorden. Het was sinds die ochtend verbonden met een ontmoeting!

Dat is wellicht het voornaamste aspect van het bidden. Het echte gebed heeft alles te maken met een ontmoeting. Bidden is een ontmoeting met God die we door Jezus mogen leren kennen als een zorgzame Vader die weet wat we nodig hebben nog vóór we het vragen!

Laten we dan op die wijze eucharistie vieren! Het is een ontmoeting met een Vader die als niemand anders ons behoedt en graag ziet. Moge we ons als christen daar nu en altijd méér en méér bewust van zijn!

De bedevaartstocht – 1e lustrum

En ook dit jaar weer vanuit Westdorpe op bedevaart naar Oostakker, het is al weer de vijfde keerde dat we deze tocht na een onderbreking van 40 jaar organiseren met nog steeds een stijgend aantal deelnemers. En uiteraard hopen wij ook dit jaar weer met meer mensen te voet, met de fiets of de auto aanwezig te zijn in de misviering in de basiliek van het heiligdom.

Zoals ieder jaar zullen de wandelaars kort na middernacht vertrekken vanaf de kerk in Westdorpe, vervolgens de fietsers rond de klok van 04.30 uur en de mensen per auto rond 06.00 uur.

Wij hopen dan allen ruim op tijd te zijn voor misviering in de Basiliek om 07.00 uur, die weer zal worden voorgegaan door Pastoor Emiel Erpelinck.

Hierna is weer het gezamenlijk ontbijt, een bezoek aan de grot en de terugtocht door het Vlaamse land richting Westdorpe.

Zowel voor de wandelaars maar ook voor de fietsers willen wij proberen om ook dit jaar op terugtocht een tussenstop te houden met een bakje koffie en iets lekkers.

Zie je op tegen de 55 km lange wandeltocht, het is ook mogelijk om een halve tocht te lopen, dus bv. enkel Westdorpe-Oostakker. En het is genieten in de nachtelijke uren, eerst de nachtelijke rust en vervolgens het ontwaken van de natuur met de fluitende vogels.

Het voorlopige programma (tijden kunnen nog wijzigen)

00.30 uur vertrek wandelaars

04.30 uur vertrek fietsers

06.00 uur vertrek auto’s

06.30 uur iedereen is in Oostakker

07.00 uur misviering in de Basiliek

08.05 uur met z’n allen op de foto

08.20 uur gezamenlijk ontbijt

09.15 uur naar de grot – vertrek wandelaars

09.45 uur vertrek fietsers

11.15 uur koffiestop fietsers

12.45 uur aankomst fietsers

15.00 uur aankomst wandelaars

Heb je belangstelling, of twijfel je nog vraag het aan de mensen die voorgaande jaren met ons meegingen of vraag het gewoon bij ons, per telefoon of per mail. Of meld je aan per mail, en vertel het vooral door aan uw familie, vrienden, buren, kennissen, gewoon aan iedereen.

 

Na aanmelding ontvangt u tijdig nadere gegevens inzake de juiste vertrektijden, de kosten voor de tocht bedragen net als vorig jaar €7,50 per persoon.

 

Namens de organisatie Oostakker tocht Westdorpe

 

Carl de Hulsters

Tel 0115-452271   email: cdehulsters@zeelandnet.nl